Aardappel en kaas in de vorm van een bal had je misschien niet snel voor je gezien maar toch is het een lekkere vegetarische snack voor bij het borrelen. Leuke bijkomstigheid; het maken is niet moeilijk.
Benodigdheden:
- aardappels
- strooikaas (ik gebruikte "tex-mex" strooikaas)
- kruiden
- ei
- broodkruimels
Verdere benodigdheden:
- frietpan
- pan om de aardappels in te koken
- snijplankje
- mesje
- diverse schaaltjes
- vork
- aardappel stamper
Stappenplan:
- Schil de aardappels en snij ze in stukken, al is de aardappel nog zo klein toch even doorsnijden.
- Breng de aardappels in een laag water aan de kook.
- Als de aardappel uit elkaar valt als je er met een vork in prikt is hij goed gekookt.
- Giet de aardappels af.
- Stamp de aardappels met de aardappelstamper tot aardappelpuree.
- Voeg de strooikaas bij de aardappels en roer goed door.
- Voeg ook eventuele kruiden toe aan de aardappelpuree.
- Laat de aardappelpuree met kaas afkoelen.
- Laat de frituur pan op 180 graden warm worden.
- Breek een ei boven een bakje en klop het ei met een vork.
- Doe in een ander schaaltje de broodkruimels met kruiden en roer goed door.
- Als je zonder brandwonden te krijgen de aardappelpuree aan kan raken ga je er balletjes van draaien.
- Dip de aardappelpuree bal in het ei, dan in de broodkruimels, terug in het ei en weer in de broodkruimels. Doe dit met alle ballen.
- Als je alle ballen hebt voorzien van 2 lagen broodkruimels en de frituur pan is warm kan je de ballen gaan frituren, zodra de ballen gaan drijven zijn ze klaar. LET OP: de ballen hoeven niet lang in de frituur dus blijf erbij staan.
- Als de ballen in de frituur zijn geweest kan ik nog maar 1 ding zeggen, Eetse!
Tips:
- Wil je een pittige bal, voeg peper en Marokkaanse stoofkruiden toe.
- Kan je geen tex-mes vinden dan is cheddar strooikaas een goed alternatief.
- Geen frituurpan? Doe een laag olie in een pan en bak ze daar in.
- Gebruik 'iets kruimige' aardappels.
Reactie plaatsen
Reacties