Witlof-gehakt mengsel

Gepubliceerd op 27 februari 2021 om 11:51

Toen ik aan dit gerecht begon had ik geen idee wat ik moest verwachten, ik wilde af van de standaard "witlof uit de oven" en besloot dus om de witlof in de pan te maken. EN WAT WAS DIT LEKKER! Eigenlijk is het recept heel simpel maar wel super lekker voor over de friet of aardappeltjes of als saus in een pasta. Dit recept is genoeg voor 4 personen.

 

Benodigdheden:

  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui 
  • 4 witlotjes 
  • scheutje ketjap
  • halve theelepel zout
  • halve theelepel peper
  • 1 theelepel paprika poeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • een halve theelepel gedroogde oregano
  • 250 gram hamblokjes
  • 1 zakje maggi ham-kaas smaak saus + 250ML water
  • 1,5 eetlepel bloem (optioneel)
  • olijfolie

 

Verdere benodigdheden:

  • hapjespan
  • steelpannetje
  • spatel
  • mesje
  • snijplank
  • vergiet
  • theelepel
  • eetlepel
  • kleine garde
  • maatbeker
  • rasp/knoflookpers 

 

Stappenplan:

  1. Zet de hapjespan op middelhoog vuur met een scheut olijfolie.
  2. Snipper de ui en doe deze in de hapjespan.
  3. Pel het teentje knoflook en rasp/pers deze bij de ui.
  4. Voeg een scheut ketjap toe aan de hapjespan.
  5. Laat de ui en knoflook in ketjap even pruttelen terwijl je het gehakt erbij pakt.
  6. Voeg het gehakt toe aan de ui en knoflook met ketjap.
  7. Voeg alle kruiden toe aan de hapjespan.
  8. Terwijl je het gehakt onder af en toe omspatelen laat rullen snij je de witlof.
  9. Snij nu het kontje van de witlof af, haal ook de buitenste bladeren van de witlof en haal het bittere midden uit de witlof. 
  10. Hou de twee halve stukken witlof tegen elkaar en snij kleine reepjes van ongeveer een halve centimeter breed.
  11. Herhaal stap 9 en 10 met alle witlof. 
  12. Spoel de witlof af in het vergiet.
  13. Als het gehakt bijna helemaal rul gebakken is kan je de witlof erbij doen.
  14. Schep het geheel goed door. 
  15. Voeg ook de hamblokjes toe.
  16. Schep het geheel weer door. 
  17. Pak nu het steelpannetje erbij en doe de inhoud van het zakje met 250 ML koud water in het steelpannetje.
  18. Breng onder doorroeren met de kleine garde de saus aan de kook zodat deze dikker wordt.
  19. Als de saus klaar is en de witlof is zacht geworden dan voeg je deze ook toe aan de hapjes pan.
  20. Eigenlijk ben je nu klaar maar als je het mengsel te dun vind kan je de bloem toevoegen zodat het mengsel wat dikker word. Ik heb wel bloem toegevoegd. 
  21. Eetse!

 

Tips:

  • Als je bloem toevoegt roer het dan gelijk goed door anders krijg je klontjes.
  • Lekker bij aardappeltjes, friet, rijst of pasta.
  • Als je te veel hebt gemaakt kan je het invriezen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.