Persoonlijk was ik nooit echt fan van bloemkool maar deze variant vond ik wel heel lekker. Het maken duurt wel wat langer dan dat ik had gehoopt maar dan heb je ook wat. Dit recept is genoeg voor 6 personen.
benodigdheden:
- één bloemkool
- anderhalve kilo zachtkokende aardappel
- paneermeel
- strooikaas
- zwarte peper en kurkuma
- één prei
- spekreepjes
verdere benodigdheden:
- Pannen om de aardappels en de bloemkool in te koken
- steelpan
- hittebron
- oven
- snijplank
- mesje
- vergiet
- spatel
- vork
- aardappelstamper
- ovenschaal
- bakspray/boter om de schaal mee in te vetten
stappenplan:
- Schil de aardappels.
- Snij de aardappels in ongeveer even grote stukken, hoe klein de aardappel ook is snij hem toch door midden.
- Doe de aardappels in de vergiet en spoel ze goed af.
- Doe de aardappels nu in een van de pannen waar je de aardappels in gaat koken en kook ze in een ruime hoeveelheid warm water.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Zet de koekenpan op hoog vuur en doe de spekreepjes in de pan.
- Snij nu de prei in ringen.
- Spoel de prei goed af in het vergiet en laat even uitlekken.
- Als de spekjes bijna gaar zijn voeg je de prei toe aan de spekjes.
- Als het spek gaar is en de prei is glazig dan verwijder je de pan van het vuur.
- Snij nu de bloemkool in kleine roosjes.
- Spoel ook de bloemkool goed af in het vergiet.
- Doe de bloemkool in de overgebleven pan en kook deze tot deze zacht genoeg is om met een vork in de prikken.
- Prik ook met een vork in een aardappel, valt deze uit elkaar dan zijn de aardappels goed.
- Als de aardappels goed zijn giet je ze af.
- Stamp met de aardappelstamper de aardappels tot een puree.
- Doe de spekjes en de prei bij de aardappelpuree.
- Schep het geheel goed door.
- Zijn de bloemkool roosjes zacht genoeg om er met je vork in te prikken dan giet je deze ook af en laat je ze in het vergiet goed uitlekken.
- Vet de ovenschaal in met boter of bakspray(mijn favoriet).
- Bestrooi de bodem van de ovenschaal met een dun laagje paneermeel.
- Schep de aardappelpuree met spekjes en prei op het paneermeel en verdeel gelijkmatig over de schaal.
- Doe de bloemkool roosjes nu boven op de aardappelpuree en verdeel ook gelijkmatig over de schaal.
- Bestrooi de bloemkool nu met strooikaas (dit mag lekker royaal).
- Strooi wat kruiden (ik had zwarte peper en kurkuma) boven op de kaas.
- Zet de schotel nu 20 minuten op 190 graden in de oven.
- Als de kaas gesmolten is na de 20 minuten haal je de schaal uit de oven.
- Eetse!
tips:
- Je hoeft niet bang te wezen dat het paneermeel op de bodem van de schaal korrelig gaat smaken. Het paneermeel proef je niet als je aan het eten bent. Het paneermeel zorgt ervoor dat je de aardappelpuree makkelijk van de bodem kan scheppen zodat je ovenschotel niet uit elkaar valt tijdens het opscheppen.
- Ik heb voor de kruiden bovenop gekozen voor kurkuma en zwarte peper omdat dit ontstekingsremmend werkt (ik heb ziekte van Crohn, hierbij ontstaan snel ontstekingen aan je darmen en aan het verdere spijsverteringskanaal), je kan natuurlijk ook andere kruiden doen net wat jij lekker vind.
- Liever vegetarisch? Haal de spekreepjes van het boodschappenlijstje.
Reactie plaatsen
Reacties