Stoofvlees met friet mij kan je er voor wakker maken. De bereidingstijd is lang maar dan heb je ook wat (reken op zo'n 4 uur). Ik heb er deze keer voor gekozen om 2 ingrediënten uit blik of pot te gebruiken. Heb je liever verse ingrediënten? Vervang de ingrediënten uit blik of pot dan gewoon voor verse! Het volgende recept is genoeg voor ongeveer 6 porties.
Benodigdheden:
- 600 gram runder riblappen
- runderbouillon blokje
- 300 ML water
- 300 gram uien
- 250 gram champignons
- 150 gram maïs (blikje)
- potje 350 gram erwtjes en peetjes
- zout & peper
- 2 laurierbladen
- kruiden naar keuze
- 50 gram ongezouten roomboter
verdere benodigdheden:
- koekenpan
- kookpan (heb je een braadpan? gebruik die dan want dat gaat sneller).
- snijplank
- scherp mes
- vergiet
- maatbeker
- 2 vorken
- tang
- lepeltje
- deksel van de kookpan
- omschep lepel
Stappenplan om te maken:
- Snij met het scherpe mes de riblappen in stroken.
- Maak na het snijden van de riblappen de snijplank en het mes goed schoon!
- kruid de riblappen met zout & peper.
- Zet de pan op het fornuis.
- Zet de kookplaat op middelhoog vuur.
- Doe 25 gram ongezouten roomboter in de pan en laat smelten.
- Zorg dat de gesmolten boter door heel de pan gaat.
- Als de boter goed gesmolten is leg je de helft van de riblap stroken in de pan.
- laat de stroken ongeveer 3 minuten bakken.
- Draai de lappen na de 3 minuten om zodat de andere kant ook ongeveer 3 minuten kan bakken.
- Snij in de tijd dat de stroken aan het bakken zijn alvast de uitjes in halve ringen.
- Als de stroken aan beide kanten bruin zijn verplaats je ze met de tang naar de kookpan.
- Zet de kookpan op een laag vuurtje.
- Bak de uitjes in het overgebleven mengsel van boter en vocht van het vlees in de koekenpan.
- Als de uitjes licht gebakken zijn (wel zacht maar niet bruin gebakken) doe je ze in de kookpan.
- Doe de andere 25 gram boter in de koekenpan en laat weer smelten.
- Zorg ook nu dat de boter goed door de pan is gegaan.
- Bak nu de rest van de riblappen op de zelfde manier aan beide kanten bruin.
- Snij in de tussentijd de champignons.
- Als de stroken goed gebakken zijn verplaats je ze weer met de tang naar de kookpan.
- Bak nu de champignons in het overgebleven mengsel van boter en vocht van het vlees.
- Als de champignons goed gebakken zijn mogen ook deze in de kookpan.
- Pak de maatbeker en doe 300 ML warm water in de maatbeker.
- Doe het bouillon blokje in het water.
- Roer met het lepeltje door het water zodat het bouillon blokje oplost.
- Als het bouillon blokje is opgelost doe je het water ook in de kookpan.
- Zet het vuur iets hoger.
- Doe ook de laurierblaadjes in de kookpan.
- Pak het vergiet.
- Doe de mais in het vergiet en spoel onder de kraan goed af.
- Laat de maïs even uitlekken.
- Als de maïs is uitgelekt mogen ook deze in de kookpan.
- Doe de deksel op de pan en laat zachtjes koken.
- Roer om het kwartier/20 minuten goed door.
- Na een uur kan je eventuele kruiden toevoegen.
- Doe de deksel terug op de pan en roer weer om de 15 à 20 minuten goed door.
- Als de pan 2 uur op het vuur staat haal je met de tang de stroken vlees uit de pan.
- leg ze op het snijplankje.
- Trek de stroken met 2 vorken uit elkaar (niet zodat je 2 stroken hebt, maar stukje voor stukje zodat heel de strook uit elkaar getrokken is) zodat je als het ware vlees draadjes krijgt.
- Doe de vlees draadjes terug in de pan.
- Doe de erwtjes en peetjes in het vergiet en spoel ook deze goed af.
- Laat de erwtjes en peetjes goed uitlekken.
- Als ze zijn uitgelekt doe ze dan ook in de pan.
- Roer het geheel nog een keer goed door.
- Laat het mengsel nog 1,5 uur pruttelen op het vuur en roer nog steeds tussendoor om.
- Na 3,5 uur is het klaar om gegeten te worden, je kan het combineren met bijvoorbeeld frietjes.
- Eetse!
tips:
- Is het mengsel te dik? Voeg extra water en bouillon toe.
- Is het mengsel te dun? Voeg maizena, paneermeel of bloem toe. Deze werken als verdikkingsmiddelen, voeg je een van deze 3 toe houdt er dan rekening mee dat het mengsel flauwer van smaak wordt dus dat er dan extra kruiden toegevoegd moeten worden.
- kruidentip: Marokkaanse stoofgroenten kruiden (zoet).
- Een vleugje ketjap maakt het stoofvlees wat zoeter van smaak.
- Bier of rode wijn kunnen ook toegevoegd worden voor een wat diepere smaak.
- Naast de bovengenoemde groenten kan je ook zilveruitjes toevoegen, ga dan voor de grote variant.
- Proef nooit 2 keer met dezelfde lepel want dit is onhygiënisch.
Reactie plaatsen
Reacties